Kepelbagaian sebagai kunci kepada pelaburan saham yang berjaya: Kurangkan risiko dan tingkatkan potensi keuntungan

Kepelbagaian dalam pasaran saham sering dilihat sebagai cara paling berkesan untuk meminimumkan risiko sambil meningkatkan keuntungan pada masa yang sama bacaan tambahan. Kepelbagaian ialah strategi yang digunakan dalam pelaburan saham untuk menyebarkan pelaburan anda merentasi saham dalam pelbagai sektor atau lokasi geografi, dan bukannya menumpukan semuanya dalam hanya satu atau beberapa saham.

Idea di sebalik kepelbagaian adalah untuk menyebarkan pelaburan anda supaya anda boleh mengurangkan peluang mengalami kerugian besar sekiranya satu saham atau sektor jatuh. Portfolio anda boleh terjejas teruk jika, sebagai contoh, anda hanya mempunyai saham dalam industri teknologi dan ia mengalami penurunan. Adalah kurang berkemungkinan bahawa satu industri yang lembap akan memberi kesan yang ketara pada keseluruhan portfolio anda jika anda memegang saham merentas pelbagai sektor seperti penjagaan kesihatan, barangan pengguna dan teknologi.

Kepelbagaian mengikut geografi adalah sama penting dengan kepelbagaian mengikut sektor. Pasaran saham dari negara yang berbeza bertindak balas secara berbeza terhadap peristiwa ekonomi global. Memiliki saham dari pelbagai negara boleh membantu anda mengurangkan risiko yang berkaitan dengan pasaran yang tidak menentu dalam satu negara.

Ia juga penting untuk menyedari bahawa kepelbagaian tidak bermakna memiliki banyak saham. Terlalu banyak saham boleh menyukarkan pengurusan pelaburan anda. Adalah lebih baik untuk menyasarkan portfolio yang seimbang, yang termasuk saham profil risiko yang berbeza dengan potensi pertumbuhan yang berbeza.

Dana indeks dan dana yang diuruskan secara aktif ialah dua cara untuk mempelbagaikan. Dana indeks adalah berdasarkan indeks pasaran saham. Ini membolehkan anda membeli beberapa saham menggunakan satu pelaburan. Dana yang diuruskan secara aktif, bagaimanapun, diurus dan dilaburkan oleh pengurus dana, yang cuba untuk mengalahkan pasaran.

Apabila mempelbagaikan, anda tidak seharusnya terlalu reaktif terhadap turun naik dalam pasaran. Kepelbagaian tidak menjamin bahawa anda tidak akan kehilangan wang, tetapi ia telah terbukti sebagai strategi yang baik untuk mengurangkan risiko dan mencapai keseimbangan antara ganjaran dan risiko.

Leave a Reply